Categorieën

Hieronder vind je alle antwoorden op door huurders veel gestelde vragen over kamerverhuur.

Hoe kan ik een kamer vinden?

Voor een overzicht van de mogelijkheden, zie kamer zoeken.

Hoe kan ik uitrekenen of ik niet te veel huur betaal?

De huur bestaat uit twee delen: kale huur en servicekosten. De maximale kale huur kun je berekenen met de rekenmodule.

Wat zijn servicekosten?

Servicekosten kunnen onder meer bestaan uit energie- en water kosten en administratieve kosten. Op de servicekosten mag de verhuurder geen winst maken. De verhuurder is verplicht jaarlijks een overzicht van der servicekosten te geven. Voor meer info, zie servicekosten.

Wat is all-inhuur?

Soms is de huurprijs niet gesplitst in kale huur en servicekosten. Dit heet dan de all-inhuur. Het voordeel van all-inhuur voor de huurder is dat de verhuurder geen huurverhoging mag vragen. Het nadeel is dat all-inhuur niet getoetst kan worden aan de hand van het puntensysteem.

Wat moet ik doen als mijn huur te hoog ligt?

Dan kun je een procedure starten bij de Huurcommissie. Er zijn twee verschillende procedures: een voor als je minder dan zes maanden in je kamer woont en een voor als je er langer woont. Woon je er minder dan zes maanden, dan kun je met terugwerkende kracht alle teveel betaalde huur terug krijgen. Voor meer info, zie huurverlaging.

Mijn huisbaas wil de huur verhogen. Moet ik akkoord gaan?

Dat hoeft alleen als de huurverhoging aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor meer info, zie huurverhoging.

Mijn huisbaas wil de huur opzeggen. Kan dat zo maar?

Dat kan alleen in sommige gevallen. Voor meer info, zie huurbescherming.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Een kamer geldt meestal als onzelfstandige woonruimte. Een onzelfstandige woonruimte is een woonruimte zonder eigen voordeur waar het toilet en/of de badkamer gedeeld wordt met bewoners van andere woonruimtes in hetzelfde pand. Bewoners van onzelfstandige woonruimte komen doorgaans niet in aanmerking voor huurtoeslag. Er zijn echter grensgevallen waarbij kamerbewoners toch huurtoeslag kunnen krijgen. Voor meer informatie kunt je terecht bij uw gemeente.

Ik heb een geschil met mijn huisbaas. Wie kan me helpen?

In veel gevallen kunt u terecht bij de Huurcommissie. Soms is een gang naar de rechter nodig. Je kunt ook de LSVb-studentenlijn (Landelijke Studenten Vakbond) bellen voor hulp en advies.

Gerelateerde artikelen Kamer zoeken Tips voor het zoeken naar een kamer. ... Soorten kamers De verschillende vormen van kamerverhuur.... Rechten en plichten van de huurder Hieronder lees je de wettelijk geregelde ... Waarschuwing Hieronder lees je waar je voor op moet pa...