Categorieën

Hieronder lees je alle antwoorden op door verhuurders veel gestelde vragen over kamerverhuur.

Hoe vind ik een geschikte huurder?

Dat kan op verschillende manieren. Bekijk het overzicht van de mogelijkheden op huurder zoeken.

Moet ik belasting betalen over de ontvangen huur?

Bij particuliere kamerverhuur (hospitakamers) hoeft de verhuurder tot een bepaalde grens geen belasting te betalen. Die grens ligt in de buurt van €4000 maar verandert jaarlijks. Informeer bij de belastingdienst de actuele grens (tel 0800 - 0543).

Kan ik huurtoeslag blijven ontvangen als ik een gedeelte van mijn woning onderverhuur?

Meestal wel, maar de huurtoeslag wordt wel verlaagd. Hoeveel de huurtoeslag wordt verlaagd is afhankelijk van het deel van de woning dat onderverhuurd wordt. Is er geen schriftelijk huurcontract, dan wordt de onderhuurder als medebewoner gezien en wordt zijn inkomen meegeteld bij het bepalen van de huurtoeslag.

Kan ik mijn uitkering blijven ontvangen als ik een gedeelte van mijn woning verhuur?

In het geval van een bijstandsuitkering kan de uitkering verlaagd worden als de verhuurder huurinkomsten ontvangt. Informeer hierover bij de gemeentelijke sociale dienst.

Hoeveel huur kan ik voor een kamer vragen?

De huurprijs bestaat uit kale huur en servicekosten. De maximale kale huur kan je berekenen met de rekenmodule.

De servicekosten kunnen onder meer bestaan uit gas en licht en administratieve kosten. Op de servicekosten mag de verhuurder geen winst maken. Voor meer info over servicekosten, zie servicekosten.

Ik wil de huur opzeggen, mag dat?

Dat kan alleen in bepaalde gevallen, zie huurbescherming. Gaat het om particulier verhuur van een kamer in het hoofdverblijf van de verhuurder, dan is er sprake van een hospitakamer. Als de kamer een eigen keuken, wc en voordeur heeft geldt deze als zelfstandige woonruimte en niet als hospitakamer. Bij hospitakamers is er een proeftijd van negen maanden waarbinnen de verhuurder zonder opgaaf van redenen de huur kan opzeggen. De verhuurder moet dit dan wel drie maanden van tevoren schriftelijk mededelen.

Mag ik een kamer van mijn huurwoning onderverhuren?

Als het gaat om een kamer in het hoofdverblijf van de huurder zelf die als onzelfstandige woonruimte wordt onderverhuurd, dan is er geen nadrukkelijke toestemming van de verhuurder nodig, tenzij in het huurcontract is opgenomen dat onderhuur niet is toegestaan. Dat laatste is vaak wel het geval. Er moet dan eerst toestemming aan de verhuurder worden gevraagd. Voor meer info, zie onderhuur.

Wat moet er in het huurcontract staan?

Voor informatie over het huurcontract en voorbeelden van een huurcontract, zie huurcontract.

Wat moet ik doen als ik een geschil met een verhuurder heb?

In veel gevallen kan er een procedure bij de Huurcommissie gestart worden, in andere gevallen moet de zaak aan de rechter voorgelegd worden.

Gerelateerde artikelen Studentenverzekering Veel studenten zijn niet goed verzekerd. ... Tips voor kamerzoekende studenten Als student moet je verzekerd zijn tegen ... Huurcontract Wat moet er allemaal in een huurcontract ... Huurder zoeken Tips voor het zoeken naar een huurder. ...