Categorieën

Hieronder lees je waar je voor op moet passen bij het zoeken naar een kamer.

Veel te hoge huur

Het gebeurt nogal eens dat mensen die wanhopig op zoek zijn naar een kamer akkoord gaan met een veel te hoge huur. Als dit gebeurt is het aan te raden de huur te laten toetsen door de Huurcommissie. Je kunt dan alle te veel betaalde huur alsnog terug krijgen. Ook na zes maanden is het mogelijk een huurverlaging af te dwingen, maar dan kan de eerder te veel betaalde huur niet meer worden terug geëist.

Illegale onderhuur

Huur je een woonruimte van een huurder die hem zonder toestemming van de verhuurder onderverhuurt, dan kun je op straat komen te staan.

Dure bemiddelingsbureaus

Sommige kamerbemiddelingsbureaus vragen honderden euro’s voor hun diensten. Ga na wat de kosten zijn voor je met een dergelijk bureau in zee gaat. Ga ook na of het bureau wel recht heeft op het geld. Het bureau moet namelijk daadwerkelijk bemiddeld hebben, een zekere inspanning hebben verricht om huurder en verhuurder bij elkaar te brengen. Is dit niet gebeurd, dan mogen er geen bemiddelingskosten in rekening worden gebracht.

Sleutelgeld

Sommige verhuurders vragen naast de huurprijs, borg en contractkosten een eenmalig extra bedrag: sleutelgeld. Dit is officieel niet toegestaan, omdat de huurder dan iets betaalt waar hij niets voor terugkrijgt. Als een huurder sleutelgeld betaald heeft en daarvan een kwitantie of getuigenverklaring heeft, kan hij via een juridische procedure het betaalde sleutelgeld weer terugvorderen.

Vieze kamers

Als je een kamer gaat huren bij een hospita of hospes is het belangrijk om kritisch te zijn. Is de kamer en de woning wel schoon? Denk je dat het klikt tussen jou en de verhuurder? Voel je je op jouw gemak in de kamer en bij de verhuurder? Niet elke verhuurder is betrouwbaar of stabiel.  

Gerelateerde artikelen Waarschuwing Hieronder lees je waar je voor op moet pa... Rechten en plichten van de huurder Hieronder lees je de wettelijk geregelde ... Veelgestelde vragen huurders Hieronder vind je alle antwoorden op door... Kamer zoeken Tips voor het zoeken naar een kamer. ...